«Børja hekter oss fast i de flyktige relasjonene, i menneskene og møtene som der og da lodder tungt i oss, men som over tid glir unna», skriver Klassekampens kritiker Karoline Henanger, i en veldig kul anmeldelse. Hun mener:
«Hovedpersonene iakttar og gransker andre når de ikke ser det. … Børja byr på små glimt fra mennesker, natur og omgivelser og gir dem en tyngde, en betydning.»
Videre, «ved å sidestille klodens kriser med det lille menneskets store følelser, minner Hele verden skal elske oss om hvordan folk og omgivelser, uten at vi tenker over det, virker og virker i oss.»
Jeg elsker også at anmelderen har gått på jakt etter «koko-novella» – og funnet den i søvnløsnovella «Slumrerne» (les starten til høyre!):
«Børjas flombelysende beskrivelser av de voksne menneskene som ligger og vrir og vender på seg under dynene sine, pirker borti det private livsgrunnlaget til folk: sjølve nattesøvnen.»
For litt pirking må vi tåle. God lesning, og god natt!
Snakker om rus, oppvekst og sårbare jenter i Moss Avis
Snakker om oppvekst, rus og sårbare jenter i Moss Avis i dag. Bjuder litt på fordi jeg synes disse tingene er så viktige – ikke minst etter rapporten som viser hvor høye overgrepstall vi har her i landet.
I novellen «Klostergata den våren» skildrer jeg «det å være ungdom i et miljø hvor det er mye rus, og gråsonen mellom der rus er noe spennende, forlokkende og morsomt, og der rus kan være noe veldig farlig», som jeg sier til avisa:
La det fråtses i følelser!
«Noen av disse novellene må rett og slett bare nytes!»
Sånn, og med utropstegn, konkluderer anmelder Nancy Øvrehus sin lesning av Hele verden skal elske oss i Stavanger Aftenblad i dag:
«Det disse novellene har felles, er at de utforsker virkelig sterke emosjoner og tar oss mer eller mindre med på en tur gjennom hele følelsesregisteret. Her er det bare å fråtse. Det er sjelden man kan finne så mye og så varierte følelser i en og samme bok.
Jeg kan ikke annet enn å beundre hvordan Børja utforsker et såpass stort område, rent følelsesmessig. Hver novelle byr på noe nytt, og her lever man virkelig med følelsene utenpå. Til tider klarer hun både å få frem virkelig intense følelser og å fremme dette litt ulne og fortettede som jo kjennetegner novellesjangeren. Her er det mye som må leses mellom linjene, og det gleder et leserhjerte stort.»
Det gledes her òg!
En ABC til både balletthistorie og kjønnshistorie? Jo da!
I Nasjonalballettens nye forestilling Portner/Kylián/Balanchine møtes tre generasjoner dansekunstnere med rimelig ulike syn på både ballett og kjønn:
«Ballet is the female thing. It is woman», sa koreografen George Balanchine. Hos ham danser kvinnen i tåspissko, gjerne også tutu, og i duettene løfter og virvler mannen henne rundt i piruett på piruett.
Den moderne mesteren Jiří Kylián bryter det kontrollerte klassiske formspråket, men også han er kjent for sine duetter, og nesten alle er mellom mann og kvinne. Likevel beveger han seg litt bort fra synet på kvinner som én ting og menn som en annen. For det Kylián framfor alt gjør, er å utforske randsonene mellom de vante kontrastene:
«Det finnes litt galskap i oss alle», har han sagt: «Små hendelser kan utløse et skred som på et øyeblikk forandrer deg totalt. I alle menn finnes det litt kvinne og omvendt. Det er som yin-yang-tegnet. Ingenting er rent og perfekt, det er alltid en forstyrrelse.»
Hos Emma Portner, derimot, ser det ikke ut til å finnes to atskilte kjønn, men derimot et spekter med mange mulige kjønnsidentiteter. Sånn kan vi se Portner som del av en progressiv generasjon som anser kjønn som noe flytende, en kvalitet som ikke er bestemt en gang for alle.
Kanadiske Portner har brukt vinteren på å skape et helt nytt verk med Nasjonalballettens dansere. Når hennes urpremiere Some Girls Don’t Turn danses side om side med Kyliáns 27”52’ og Balanchines Divertimento nr. 15, får vi i sum en minileksjon i moderne balletthistorie og en slags prøveforelesning om kjønnshistorie.
Her kan du høre mer om hvordan det foregår!
Overlykkelig, overstimulert og overeksponert
Tusen takk til alle som kom på Halvbroren onsdag kveld og deltok i feiringen av Hele verden skal elske oss og Agnars roman Dragen!
Spesielt takknemlig er jeg for at Burcu Sahin kom og leste fra sin sylskarpe diktsamling Blodbok, utgitt i Sverige i høst.
Sahin debuterte i 2018 med diktsamlingen Broderier, som hun fikk den svenske debutantprisen Katapultpriset for. Hun har undervist ved Biskops-Arnös forfatterlinje, der hun selv har studert, før hun i fjor ble hun kapret av Voksenåsen i Oslo.
I Blodbok graver hun i vår rasistiske fortid – for bedre å forstå vår rasistiske nåtid.
Dagens Nyheter kalte diktsamlingen «en veldig vakker og trist bok i sitt beherskede raseri»,[1] mens Aftonbladet roste Burcu for sitt «poetiske mot» til å «nærme seg rasismens historie».
Lykkelig er jeg også for at Maria Orieta spilte for oss: ønskenumrene «Champions» (med en av de fineste sangtekstene jeg vet om), «Over and Over» og den herlige «Winter is Gone», med instant-California-vibber!
Maria slapp nettopp albumet June Gloom, som er det femte soloalbumet hennes.
Og så er det Agnar Lirhus, da.
Agnar fortalte om bakgrunnen for sin viktige roman Dragen, om rus, klasse og overskridelse, og leste så sterkt om hvordan hovedpersonene strever med å holde seg flytende i spenningen mellom den deilige, dragende rusen og det forutsigbare familielivet.
Selv leste jeg fra novellene «Mennesker det lyser av» og «Klostergata den våren», som på mange måter danner to ytterpunkter i Hele verden skal elske oss.
Stemningen var høy og blomstene mange, og jeg sitter overvelda tilbake. Tusen hjertelig takk!
Burcu leser igjen på Deichman Grünerløkka onsdag 22. februar, og Maria spiller på Kruttverket 22. april.
Dragen og Hele verden skal elske oss kan kjøpes i de fleste bokhandler med respekt for seg selv.
[1] eller på svensk: «en mycket vacker och sorgsen bok i sitt återhållna ursinne».
“Fylla er ikke kun for øyeblikket, fulle sommernetter har evighetens slør, rusen etser seg fast, månen, skyene, det isblanke havet, det blir en av hjernens vendekretser, noe å leve for – ja, noe å leve for, faktisk. Når jeg tenker på fyllekuler jeg har hatt, kan jeg huske, nei, ikke huske, men føle, samtaler som føltes så uendelig dype, lange, betydningsfulle, som kanskje var det rene og skjære fyllerør, jeg aner ikke, men følelsen var der, av å være i nærheten av mysteriet, av å kjenne et menneske ned på dypet, i hele sin utstrekning, fra innerst til ytterst”
“When the evening gets quiet
can you hear the riots?
It’s my heart
running like champions
waiting to rest
and hoping to win
by your side”
Om samfunnsmennesket Agnar Lirhus – og verdens fineste bokhandel
Forfatterselfie på HoF: Agnar Lirhus og Maria Børja
Tjåka fullt hus på mosselansering i går, av to romaner og en novellesamling – Johannes’ åpenbaring av Jonny Halberg, Dragen av Agnar Lirhus og altså min Hele verden skal elske oss – på aller fineste House of Foundation ved elva i Moss. Jonny, Agnar og jeg hadde i oppgave å introdusere hverandre, og her følger mine ord om Agnar:
Om samfunnsmennesket Agnar Lirhus og rusromanen Dragen
Skogen er grønn. Det var den talende tittelen på debutboka til Agnar Lirhus, og romanen ble kritikerrost og prisnominert. I løpet av de 17,5 årene siden har han skrevet 13 bøker for voksne, barn og ungdom. Han har vært nominert til Kritikerprisen, mottatt Bokhandlenes forfatterstipend, flere ganger fått Statens kunstnerstipend, og lokalt fått Moss kommunes kulturstipend og vært nominert til Christian Frederiks kulturpris for å ha «satt Moss på det litterære kartet».
Sett utenfra er han altså en forfatter det satses på. Og like fullt, i høst, etter at hans nyeste roman, Dragen, knapt nok ble omtalt i mediene, skrev han i Aftenposten: «Ja, jeg er en mislykka forfatter». Mer om det snart.
Da Agnar ble medlem i Forfatterforeningen, sa han at han «har et mål om at det [jeg skriver] skal forandre noe. Jeg vet på et plan at det ikke gjør det. Men jeg trenger å si det til meg selv.»
– Hvorfor tror du ikke at litteraturen kan forandre noe? spurte intervjueren.
– Fordi jeg ser hvor lite kraft litteraturen egentlig har når det kommer til hvordan samfunnet er skrudd sammen.»
Kanskje det er derfor han også har skrevet debattinnlegg på debattinnlegg – om politisk grønnvasking, manglende klimadekning, norsk boligpolitikk og studiebyråkrati. Han har manet til kamp mot bro mellom Moss og Horten, gått ut mot DNB og senere alle banker som investerer i karbonenergi.
«Hvorfor støtter ikke lærerne ungdommene?» spurte læreren Lirhus under klimastreikene i 2019 – før han ga elevene støtte (sitat) «av hele mitt hjerte».
Klimakampen foregår også i bøkene. I Liten kokebok – min Lirhus-favoritt – fletter han klimaendringer inn i et hverdagsliv med barn i kjølvannet av et samlivsbrudd, på en måte jeg aldri hadde lest før: så nært og lite og samtidig så stort.
Romanen ble trukket fram i Vagant som lysende god klimalitteratur – fordi (sitat) «fortellerens omsorg omfatter både mennesker, planter og språk.»[i]
I høstens første anmeldelse av romanen Dragen påpekte Klassekampens kritiker Morten Langeland at Lirhus har en «samtidspolitisk vilje … det er få som matcher.»
I Dragen er det rus og klasse som filtres inn i familielivets små og store situasjoner. Sånn gir romanen noe mer enn de personlige tragediene i andre romaner om rus, mente Langeland: «Den drivende lengselen etter overskridelsen som hører med rusbruken, får en gråere valør.»
Like etter publiserte Agnar en tekst som fikk langt flere reaksjoner enn romanen. I debattinnlegget «Hva skal vi med litteraturkritikk hvis den er en gratis reklamekanal for forlagene?» oppsummerte han hvilke forfattere som fylte bokspaltene i høst, og kalte dem kjendisforfattere. «Kulturjournalistikk har alltid basert seg på tidsånd og trynefaktor, [j]a», skrev han, «det nye er at avisene knapt skriver om andre bøker.»
Innlegget ble lest særlig vrangt av Morgenbladets bokredaktør Bernhard Ellefsen: «Nei, norske forfattere får ikke for lite oppmerksomhet. Forfatterne som klager over kjendisfokus i litteraturkritikken, ser ut til å ha mistet all kontakt med virkeligheten», skrev han. Lirhus kontret – mellom langt sakligere innvendinger – med å kalle Ellefsen for «orakelet fra Fredrikstad» og innlegget hans for «en slapp fis».
Jeg må le. Det er frekt! Og samtidig, fy fader, Agnar, som du har stått i denne debatten; trøkken og utholdenheten din, men også evnen til å grave fram fakta – den overgår mange av kulturjournalistene du kritiserte.
Klassekampens kulturredaktør Bendik Wold oppsummerte at: «Takket være Agnar Lirhus – men i enda større grad Ellefsen, trer følgende paradoksale bilde fram: Norske forlag, bokhandler, kritikere og lesere er rørende enige om hva som er verdt å lese. Det populære er også kritikerrost; det kritikerroste er også populært – og bøkene som på denne måten svinger seg til seksere, litteraturpriser og masseopplag, er tilfeldigvis de samme [som er] kjøpt inn i pallevis av butikkjedene.»
I en nedlastbar debattbok dokumenterer Agnar i tall[ii] og ord det som er blitt kalt «Lirhus-debatten». Ingen går fri, heller ikke vi andre forfatterne som var enige, men ikke sa noe. Vi sitter der, beskriver Agnar, «konfliktsky og alene. Vi skriver på, i hvert vårt kontor, uten en overgripende analyse av situasjonen vår. … [f]ordi systemet er så uendelig mye større enn oss» og fordi vi vet at «det står horder av mennesker bak oss som puster oss i nakken.»
Her viser Agnar hvordan nyliberalismen med sitt ideal om fri konkurranse, først har spredt seg til bokbransjen, for så å ramme forholdet forfatterne imellom. Selv nevner han ikke nyliberalismen med et ord, heller ikke i bøkene sine, selv der han åpenbart beskriver den. (Eller vent, i Oss, diktsamlingen om Moss! står plutselig diktet «tronvik. nyliberalisme.»[iii])
«Alene har min stemme ingen betydning», skriver Agnar videre. «Det må bli et kor, hvis det skal føre til noe.» Han tror altså på det kollektive.
Og i Dragen er nettopp friksjonen mellom individets og gruppas behov sentral – som når hovedpersonen vil drikke selv om familien lider under det. Her er det, beskrevet med en dæsj Freud, som om Daniels hensynsløse, begjærsdrevne id overtar (20):
«Kai ser på ølen min. Den er nesten tom. Jeg skjønner hva han tenker, alle gjør vel det, men jeg gidder ikke si noe, for jeg er ikke en unge, jeg gjør som jeg vil, det er den voksnes privilegium.»
I andre passasjer tar Daniels moralske superego over og reflekterer over fellesskapet – ikke minst det han har med barna (sitat, 139): «… på en måte finnes det ikke andre grunner til å være her enn dem. Alt jeg er, er en fiber i en tråd mellom fortiden og fremtiden.»
Agnar har skrevet noen av de nydeligste passasjene jeg har lest om å få barn, punktum. Et eksempel fra Dragen (68):
«Bilstolen gynger i hånda, jeg kan kjenne den ennå, vekten av bilsetet pluss noen dager gamle Kai i hånda mi. … Jeg setter bilsetet forsiktig fra meg. Kai ser på meg mens jeg tar av jakka, øynene hans er rare og store, hodet er også rart og stort, jeg får følelsen av at han er et dyr som jeg har plukket opp og forelsket meg i.[iv]»
Jeg liker hvordan foreldrekjærligheten beskrives i små gjøremål eller ren tilstedeværelse[v], satt opp mot svimlende tanker som (215): «Hvordan kan jeg leve med ansvaret jeg har? Å være pappa er nesten for mye. Verden er for vakker og brutal på samme tid …».
Men jeg liker også hvordan Agnar fyller barna med liv, personlighet, hvordan han lar dem være seg selv, individer, rare og intense på hver sin måte. Sånn blir jeg glad i Jon, Kai og Liva i Dragen. Og jeg blir livredd på deres vegne.
«Disse barna er som alle andre barn, men de har også en ekstrem sårbarhet», skriver Agnar om hvorfor han ville tematisere rus i en barnefamilie, videre: «Mange lever i en lignende situasjon. Rusproblematikken sprer seg som ringer i vannet gjennom hele samfunnet vårt.»
I én eneste, uhyrlig setning antyder han hvordan barnas mor, Henriette, ble rusmisbruker. Den skal jeg ikke avsløre. Større plass vier han den tillærte streitheten og den ufrivillige annerledesheten hennes – hvordan hun gjør (sitat) «småjenter som de andre mødrene livredde, både for å få ansvar, men også for å høre om et liv som var større og mer vågalt enn livet de noensinne kunne drømme om å oppleve».
Så er det den deilige, dragende rusen[vi] (132): «Fylla er ikke kun for øyeblikket, fulle sommernetter har evighetens slør», tenker Daniel og konkluderer (133): «Alkoholen bringer meg nærmere evigheten.»
Men så forfølger han kitingen og opplever at (sitat, 122): «jeg trenger ikke finnes engang, annet enn som koblingspunkt mellom alt dette, fysikkens lover fanget i en oppblåsbar polyesterdrage …», videre (197): «sånn skal jeg bli, bankende av adrenalin, med hissig puls i ørene: ikke som meg, men en annen.»
Dette å skulle bli en annen eller forsvinne, går igjen i Agnars romaner.[vii] Like fullt er karakterene alltid i verden, taktilt til stede, enten de graver i jorda, sanda, lyser etter krabber, koker kraft på kreps eller ligger under himmelen der «stjernene henger som i klokkesnorer», som i Skogen er grønn (17).
Daniel i Dragen holdes fast – ja, jeg vil nesten si holdes rundt – av landskapene rundt Moss, som på en nattseilas med sønnene (211–12): «Så kaster vi loss og seiler inn i natta mens sola forsvinner i røde glør. Jon krummer seg i soveposen i cockpiten. Han titter på den blå nattehimmelen og forsvinner innover, innover, men samtidig utover, jeg vet hvordan det er, husker følelsen. Kai sitter på fordekket, spinkle skuldre i hvitt stjernelys. Da vi runder Stalsberga og får halvvind, setter jeg fokka og skrur av motoren: Vi driver lydløst gjennom natta og stjernehavet, og jeg vet at guttene burde sove, men hvor mange sånne netter er det i et liv?»
Her grøsser jeg, Agnar, jeg seiler med dem, med gåsehud, gjennom natta. Takk for det, takk for bøkene!
Til dere andre: Les dem! Og tusen takk for meg!
[i] «– Agnar Lirhus’ roman Liten kokebok (2016) bliver jeg lykkelig af at læse, netop fordi fortællerens omsorg omfatter både mennesker, planter og sprog. På den ene side er bogen – som omhandler en småbørnsfar i en ekstremt erfaringsnær i sine beskrivelser af hovedpersonens små daglige sysler. På den anden side er den samme mands tilstedeværelse i naturen og det opmærksomme lys, fortælleren lader falde over hver enkelt lille detalje i omgivelserne, udtryk for en form for selvudslettelse. Netop dén paradoksale kombination af selvhævdelse og selvudslettelse har den tyske litteraturhistorisker Hugo Friedrich og andre modernismeforskere trukket frem som et essentielt træk ved modernistisk æstetik. Jeg tror, vi har brug for denne koncentrerede opmærksomhed.» https://www.vagant.no/sissel-furuseth-litteratur-kan-fungere-som-mental-doomsday-prepping (min oversettelse)
[ii] «Da jeg debuterte i 2005 var det ikke uvanlig at en tittel solgte et par tusen eksemplarer. Man hadde bestselgere på den tiden også, men i tillegg en god del såkalte mellomselgere. Flestepartene var … også den gangen verstselgere – en kategori bøker en forlagsredaktør jeg snakket med på den tiden smykket seg med å være stolt utgiver av. I dag finnes bare to kategorier: bestselgeren (i entall) og verstselgere (i uendelig flertall).»
[iii] grusen spretter under dekkene, utløser
et foranskutt
savn:
her bada vi
løpende, byksende
kavende
her bada vi morgen og kveld
dag og natt
sommer, høst og vår
om vinteren også.
fulle og edru
lykksalige og bunnløst triste
vi sloss og lekte
og hoppa fra torpedostasjonen
20 meter i fritt fall
helt til moss forandra seg
en gang på nittitallet.
forsvaret ville kvitte seg med tomter de ikke kunne
vedlikeholde
kommunen fikk tilbud om å kjøpe plassen for 1
krone
isteden blei det private interesser som overtok
og nå er det gjerde rundt hele tomta
blomsterbed, veltrimma busker, gangveier.
«dette er ikke et badeland!»
her finner du ikke
kafé,
ikke landets vakreste konsertscene
midt i havet
sånn som vi drømte om.»
[iv] Jeg løfter den lille kroppen ut av bilstolen og legger ham mot brystet. Jeg bysser ham stille, helt stille, som om han ikke tåler noen ting. Jeg fylles med varme, jeg kan ikke huske å ha vært så varm noen gang, men varmen er ikke brennende, den er bløt og ulmer.
[v] eller stoltheten over samtalene de har, i Liten kokebok (13)
[vi] For eksempel der Henriette og Daniel og vennen Ante (100): «Vi lå strødd i lysninger og stirret på himmelen, så å si bevisstløse, eller nede i vannkanten, med beina i vannet, hvor klassekameratene matet oss med glassmaneter mens de lo, dette var vennene mine, sånt gjorde de, jentene jeg prøvde å innbille meg at jeg drømte om, de matet meg med maneter.»
[vii] Liten kokebok (124): «Her hvor blomstene lyste i alle farger, er det bare blått og hvitt igjen. Han skal aldri gi tilbake alt han har fått, men han kan legge seg vergeløst ned og bli potet eller sopp. Men aller helst en rød, dugget akeleie.»
Historien om oss (26): «Jeg elsket fremmedfølelsen i Oslo by, Ansvarsløsheten og ansvarsfraskrivelsen, at ingenting er min skyld.» Eller (27): «enheten mellom kroppen og sjøen da jeg kastet meg uti vannet, den plutselige forståelsen av at forskjellen mellom lufta og vannet bare er en kjemisk formel. Som jeg savnet å bevege meg i verden på den måten, inn og ut av formasjoner. Å synke ned i verden, ikke flyte over.» Eller (47): «Hvis jeg bare kunne smelte en sjelden gang, synke ned til grunnfjellet, ned dit hvor mosen en gang var grønn, hvis jeg kunne smelte som isen på Grønland og Nordpolen, i Nordøstpassasjen og Nordvestpassasjen …»
Affektlære (62): «Han lå på madrass på gulvet hos vennen og tenkte: Det er virkeligheten som drømmer meg, ikke omvendt, for det slutter ikke, aldri, jeg våkner ikke fra det her. Hvordan det som har skjedd kontrollerer meg, hver handling jeg gjør og hver tanke jeg tenker, jeg kommer aldri til å slippe fri.» Og (153): «Hvordan farta fra stupet dro han gjennom det kalde, blå. Hvordan han smelta sammen med vannet og liksom bretta seg ut, som om det som renner inni deg plutselig renner på utsiden.»
Skogen er grønn (52): «Jeg må fjerne meg fra teksten og gjenoppstå i abstraksjonene, sa Randén. Filosofien er ikke en lære, men tvert imot en virksomhet.»
Nå hogger de (7): «Han tenkte to ting. Én: Jeg må dra. To: Jeg må bli. Bli usynlig, kanskje?»
«Forført av Maria» – den første anmeldelsen av «Hele verden skal elske oss» er her!
«Maria Børja er en forfatter med alle følehorna ute. Det viser hun med de syv novellene i Hele verden skal elske oss, som er hennes tredje bok.»
Det skriver kritiker Turid Larsen i en utrolig fin anmeldelse i Dagsavisen i dag. Jeg blir så glad, og grepet av hvor åpent hun har lest boka.
Hun trekker fram «Plukkhogst» og «Mennesker det lyser av», på mange måter bokas hovednoveller, men også «Slumrerne», der hun mener jeg «overrasker med en original rapport om søvnløshet». I tillegg liker hun det lette sommerbildet av de unge jentene på stranda i «den nydelige lille fortellingen ‹Toppløs›» – slik hun også trekker fram ubehaget i tittelnovellen, «At hele verden skal elske oss».
Dette blir jeg bare skikkelig glad og takknemlig for!
“Maria Børja leverer solid novellekunst med denne nye samlingen. Den har både letthet og tyngde, og et klokt og kreativt blikk på menneskelige relasjoner.”
“Samtlige av novellene er jeg-fortellinger, og denne formen behersker og utnytter Maria Børja med imponerende autoritet og sans for formens muligheter til avdekking og tilsløring. ”
Anmeldelsen sto på trykk i Dagsavisen 8. februar 2023. Faksimile: Dagsavisen
Ny bok! (Velkommen på bokfest!)
Hvordan kan noen ha så lett for å tro på kjærligheten og framtida, når det for andre er så vanskelig?
Det er et av spørsmålene i Hele verden skal elske oss, novellesamlingen jeg har skrevet på i åtte år, som nå endelig – veldig snart – er her.
Hva den handler om? Mennesker, skogen, forelskelse, overtramp – og bittelitt bading. Om Sunniva og Henning, studenten som er søvnvokter, Sus og Esset og lillesøstera til Siri. Eller sagt med baksideteksten:
I Hele verden skal elske oss møter du mennesker i ujevne styrkeforhold og en klode i krise. De sju novellene handler om tiltrekning og trefninger, om framtidstro som brytes mot et dystert verdensbilde, og om hvor farlig det kan være å stå utenfor. Hele verden skal elske oss er en frittstående oppfølger til Voksenting (2010), som blant annet ble kalt en «erotisk knalldebut».
Les mer om boka – og velkommen til bokfest på House of Foundation i Moss 7. februar og på Halvbroren i Oslo 15. februar!
Ny bok betyr nytt portrett
I begynnelsen av 2023 gir jeg ut min tredje bok, novellesamlinga Hele verden skal elske oss, på Cappelen Damm. Trenger jeg si at jeg gleder meg?!
Psst, tusen takk til herlige Anna-Julia Granberg som gjorde et skummelt fotoopptak til en hyggelig og løfterik formiddag i Botanisk hage!
Student igjen!
Figur brukt i analysen av kjønnsrepresentasjon i Euphoria. Foto: HBO
Våren 2022 var jeg fulltidsstudent for første gang på 20 år – og herregud, så morsomt det var! I tillegg til et obligatorisk metodekurs og arbeid med masteroppgaven (som jeg skal levere våren 2023) tok jeg i tillegg et kurs om “contemporary television” – fordi det var så altfor relevant (for masteroppgaven om kvinnerepresentasjon i norsk film) og fordi det var så altfor gøy.
Figur til analyse av kjønnsrepresentasjon i Better Things. Foto: FX
Likevel var metodekurset – “Close textual and visual analysis” – både aller morsomst og det mest utfordrende kurset jeg noen sinne har tatt, ledet av Stephen Krüger og Timotheus Vermeulen, med pensum bestående av hermeneutikk (heavy Ricoeur, sanselige Moi), vill psykoanalyse (gåtefulle Lacan, herlige Mulvey), Foucauls perspektiver om makt og diskurs – og et herlig gjensyn med Barthes’ mytejakt.
Eksamen besto i en analyse av den kostelige britiske ølreklamen “‘Ave It” (se den!) og en scene fra Sofia Coppolas Marie Antoinette. Som jeg koste meg (og så intenst det var!)!
I TV-kurset analyserte og sammenliknet jeg Better Things (den beste serien i verden?) med knæsje Euphoria.
“The gendering of Better Things’ Sam Fox breaks with the many “idealised and overly sincere” mothers shown on US television. Confrontational, raw, funny, self-ironic and frustrated, she is a surprising mother figure and highly original female character, representing imperfection, difficulty and unruliness. Meanwhile, Rue of Euphoria can be said to break new ground for female representation in her ruthlessness. She is far from the “girl next door” stereotype or the other more typically ‘feminine’ girls of the show (including Jules) who are into boys and makeup. Furthermore, both Sam and Rue are active protagonists, undermining the “active/passive heterosexual division of labor” in narrative structures, in which woman has the passive function of spectacle and man has the active role of “advancing the story, making things happen.” Moreover, Better Things pursues this resistance to gendered tradition also through its many feminist themes, breaking taboos such as menstruation, abortion and aging.”
Jeg har intervjuet dansens nordiske gudfar
Høsten 2021 var Mats Ek i Operaen og jobbet med Nasjonalballetten. De to ballettene Hun var svart (1995) og … og Brahms hadde av ulike grunner først premiere i slutten av januar 2022 – en utrolig vellykket affære, der Operaen også lagde sitt første fysiske program siden nedstengningen i mars 2020 (med mitt intervju inni)!
Les et utdrag lenger ned på siden (faksimile fra nettversjon):
… og ennå er det ikke ferdig. Takk for seg!
En litterær og musikalsk hyllest til kvinnene
Lørdag 4. september var jeg med på feiringen av Moss 300 år. Den foregikk i form av en litterær og musikalsk tidsreise gjennom seks historiske bygninger i byens kulturlandskap – knyttet sammen av Bachs seks solosonater og partitaer for fiolin renskrevet i 1720, året da Moss fikk sin bystatus.
Sammen med fiolinist Mari Samuelsen deltok jeg under konserten i Moss kirke, som framsto som et helt spesielt rom den kvelden, med stolene plassert i ring rundt oss, alterringen glødende lyssatt bak oss og blåtimen utenfor – og med det mest lydhøre og rause publikumet jeg tror jeg har opplevd. Jeg leste min tekst om Anna Magdalena Bachs liv, som profesjonell musiker, noteskriver og stemor – og en mor som mistet sju av de 13 barna hun fødte. Men i tillegg til Anna Magdalena handlet den også om kvinnene gjennom historien, deres slit og ulønte arbeid og begrensede tilgang til noe sånt som et kirkerom, synlighet og anerkjennelse.
Jeg tror jeg aldri har fått en så sterk respons på en tekst noen sinne.
Ikke minst spilte Mari «Chaconne» fra Bachs Partita nr. 2 – med en unik kraft og tilstedeværelse. Det var en opplevelse for livet.
Tusen takk for meg, Moss, denne dagen vil jeg bære med meg videre!
Programmet som helhet var utrolig fint og som følger:
Kl. 11.00 Carlberg gård: Terje Moe Hansen – Fiolin. Frode Haltli – Akkordeon. Erik Grønner – Tekst og lesning
Bach - Partita 3
Kl. 13.00 Kråkereiret rockeklubb: Victoria Johnson - fiolin. Bernt Isak Wærstad - Laptopartist- Agnar Lirhus - Tekst og lesning.
Bach - Sonate 2
Kl. 15.00 Moss krematorium: Birgitte Stærnes - Fiolin. Ole Robert Sunde - Tekst og lesning
Bach - Sonate 3
Kl. 19.00 Moss kirke: Mari Samuelsen - Fiolin. Maria Børja - Tekst og lesning
Bach - Partita 2
Kl. 21.00 Torderød gård: Liv Hilde Klokk-Bryhn - fiolin. Alf van der Hagen - Tekst og lesning
Bach - Partita 1
Kl. 23.00 Rygge kirke: Marco Ambrosini - Nyckelharpe. Eva Marie Rusche - Orgel. Jonny Halberg - Tekst og lesning
Bach - Sonate 1
Kylián er tilbake i Operaen!
Kan man danse et helt liv?
Jiří Kylián er en av verdens største nålevende koreografer. Et geni! mener mange – også jeg. Hans helaftens ballett One of a Kind (bokstavelig talt en sjeldenhet!) danses nå i Operaen. Gjennom tre akter er hovedpersonen konstant til stede, selv gjennom pausene, og hun skal vise alle følelser et menneske kan ha. Er det mulig å få til?
Jeg snakket i vår med originaldanseren Cora Bos-Kroese og hovedrolledebutanten Samantha Lynch. Resultatet ble dette intervjuet (velg tekstboks lenger ned på siden) og denne podkasten, som jeg ble ganske fornøyd med:
Bak scenen i Operaen for å se magi bli til
Mens det pågår en pandemi, har Operaen lagd ny drakt til en av verdens mest berømte balletter, John Crankos Onegin. Under strengt smittevernregime, mens de fleste medarbeiderne i Operaen må jobbe på hjemmekontor, fikk kollega Erik Berg og jeg besøke malersalen, bakscenen og kostymeverkstedet – og se verkstedarbeiderne lage Onegins nye drakt.
Hele reportasjen kan leses her.
Hevnet seg på kritiker – intervju med Alexander Ekman
Jeg intervjuet koreograf Alexander Ekman til Nasjonalballettens premiere på Ekman/Haagenrud/Kylián noen uker før nedstengning nr 2. Intervjuet ble publisert på operaen.no og på Operaens Instagram-konto (Operaen produsere ikke trykksaker under covid-19-pandemien):
Da Alexander Ekman fikk sine første anmeldelser for drøyt ti år siden, reagerte han så sterkt at han valgte å parodiere kunstkritikeren. Resultatet ble hans største suksess så langt, balletten Cacti.
Tekst: Maria Børja
Foto: Erik Berg
– Jeg skapte Cacti for ti år siden. Jeg var 26 år og hadde skapt koreografi i noen år, og var i startgropa med å få anmeldelser. Det var uvant å åpne en avis og lese hva et annet menneske mente om det jeg hadde skapt. Det kan være morsomt, men det er også merkelig, for det er jo bare meningen til ett eneste menneske.
Særlig problematisk syntes han det var når kunstkritikere var slemme, noe som særlig kan skje i storbyer som Paris, New York og London.
– Det er der de ekleste kritikerne finnes, mener Ekman. – De inntar en kunstkritikerrolle, som man også kan se portrettert i Disney-filmen Ratatoille. Og det fenomenet ville jeg skape noe ut av.
Parodierer kunstkritikeren
I Cacti hører vi et lydspor som likner hva en kritiker kunne sagt om et kunstverk. Det snakkes om postmodernisme og undertekst og statuer som troner på sine pidestaller. Teksten er skrevet av Spenser Theberge, en av originaldanserne i Cacti i 2010.
– Danserne og jeg satt utover i rommet og skrev tekstene sammen, som en kreativ happening, og Spensers tekst passet perfekt. I dag er han kunstner på vestkysten i USA. Da vi satt i det rommet, visste vi ikke teksten skulle bli så betydningsfull, sier Ekman.
– Den er en ganske vanskelig tekst, så man må følge med. Men om man virkelig lytter, er den veldig morsom – og har mange lag.
Som kaktusen har den også mange pigger – rettet mot den snobbete kritikeren.
– Ti år har gått, i dag er du en mye mer erfaren koreograf. Er du fremdeles sårbar for anmeldelser?
– Ja, om man ikke er sårbar, kan man nok ikke skape noe nytt, sier Ekman.
– Det gjør fremdeles vondt å få en dårlig kritikk, men jeg kan også holde med kritikerne. Vi behøver jo kritikk! Jeg reagerer når kritikere er slemme eller kun skriver ut fra sitt eget perspektiv. Men nå har jeg erfaring til å takle det, og blir mer irritert enn lei meg. Mitt råd til unge kunstnere er: Om du får en dårlig anmeldelse, keep going. Kritikere er ekle i blant.
Kaktuser reiser verden rundt
Cacti har siden urpremieren i 2010 blitt danset av godt over 20 kompanier verden rundt: Fra New Zealand og Australia til Brasil og Canada, foruten mange europeiske land. Til Nasjonalballetten kommer den rett fra Ekmans hjemby Stockholm.
– Hvorfor tror du den internasjonale interessen er så stor?
– Jeg tror det koreografiske håndverket i Cacti er detaljert og underholdende og fanger ens oppmerksomhet – ikke som et show, men fordi det er rytmisk underholdende. Jeg tror også alle moderne mennesker kan forstå seg på den snobbete kritikeren. Ikke minst har balletten har spektakulær musikk. Man får takke Schubert og Beethoven for at Cacti er så godt likt!
Cacti beskrives gjerne også som en morsom ballett. Den Norske Opera & Ballett beskriver den som et verk ”med hauger av humor”. Likevel, i et intervju om Cacti har Ekman sagt at han aldri går inn i studio for å lage noe morsomt.
– Stemmer det?
– Ja, jeg prøver ikke å lage komedie. Du vet hvor slitsomt det er når noen prøver å være morsomme. Jeg vet ikke hvorfor man ler av allting. I Cacti ser man en katt som faller ned. Det er et absurd bilde, noe man ikke forventet seg, man blir overrasket, man skvetter. Men er det morsomt? Kanskje man ler fordi man forventer seg en latter?
– Jeg er ingen humorkoreograf, jeg blir litt … Da har man ikke riktig forstått hva jeg skaper. Det finnes hele tiden en mørk virkelighet i allting.
Fyller scenen med kaktuser
I Oslo er Ekman mest kjent for å ha skapt A Swan Lake, en moderne versjon av Svanesjøen, der andre akt ble danset i 5000 liter vann. I andre balletter har han fylt scenen med høy (A Midsummernight’s Dream), tyll (Tyll), mengder av grønne baller (Play) eller kaktuser, som i Cacti.
– Hvorfor gjør du dette, fyller scenen med ett element?
– Det vil jeg ikke svare på, tror jeg.
Han ler.
– Jag tycker det er roligt? Akkurat kaktusen har en sterk symbolikk. Jeg valgte det objektet fordi kaktusen er en blomst som man kan analysere på mange ulike vis. Den har denne dobbeltheten i seg. Den er vakker, men hvass. Jeg synes den er en merkelig skapning, og vakker, helt enkelt.
Timingen er også hvass i Cacti. 16 dansere gjør tidvis samme bevegelse, og selv beskriver de tempoet som høyt og fysisk krevende.
– Jeg har alltid vært fascinert av synkron dans, forteller Ekman.
– Jeg synes det er utrolig vakkert. Det er et samarbeid som går utover vår egoisme, som krever heftig kommunikasjon. Det sitter nok i ryggmargen, siden jeg er utdannet klassisk danser. Det sier seg nesten selv at det bidrar til å forme bevegelsene som kommer ut av meg.
Viser sin egen rytme
– I tillegg består Cacti av dansernes egne lyder: klapping, hysjing, utrop, latter, lyden av slag mot naken hud. Hvorfor det?
– Jeg har ingen regler for hva mine verk kan være eller hva som kan skje. Jeg gjør det som kjennes naturlig og gøy og passende for verket. Om jeg vil ha lyd, spør jeg danserne om det, og så gjør vi det om det kjennes riktig. Og i Cacti gjør de perkusjonist-rytme-koreografi. Danserne er nesten som musikere.
– Jeg har alltid hatt med lyd i koreografien min. Det kommer nok fra Mats Ek og tida mi i Cullbergbaletten, der de prater mye på scenen – i moderne dans er det ikke forbudt. For meg er det en forsterkning av rytmen. Jeg bruker lyd for å få fram rytmen.
– Rytme, ja. Ana Maria Lucaciu, som innstuderer Cacti med Nasjonalballetten, har sagt at du er et av de mest rytmiske menneskene hun kjenner. Noe av det samme sier komponist Mikael Karlsson, som blant annet har skrevet A Swan Lake-musikken.
– Jeg vet ikke, sier Ekman. – Jeg har nok en veldig sterk følelse av hvor lenge noe skal pågå. Det er vel det rytme er? Både i verkets kurve – hvor lenge skal en scene skal vare – men også i selve bevegelse: Hvor lenge skal mellomrommet i selve bevegelsen vare? Rytmen er også å finne et groove. Hva er rytme? Det er et bra spørsmål. ”Vad er musik?”, sa Ingmar Bergman. Jeg kommuniserer min rytme, helt enkelt.
Travle dager, pandemi til tross
Tross covid-19-pandemien har Ekman det bra. Han er i Stockholm, lever et mindre omreisende liv enn vanlig, men er travel, som vanlig. Nå jobber han med å omarbeide et gammelt verk skapt for Nederlands Dans Theater, der han selv tilbrakte mange år. I tillegg skaper han et interaktivt performancekunstverk. Samme dag som vi prater sammen, har han etterlyst deltakere via sin instagramkonto, @ekman.
Tidligere i høst skapte han det koronatilpassede verket Shift for Kungliga Baletten på Stockholmsoperaen, der han selv ble danser. Det ble satt opp sammen med Cacti, som endelig fikk sin sverigepremiere.
– Hvordan var det?
– Fantastisk! Det var veldig vakkert å se Cacti i Stockholm. Etter ti år kom den endelig hit! Jeg lagde en egen stor versjon med 27 dansere på scenen. Det var bare lov med 50 personer i salen, men vi spilte den også inn. Det er heftig å se et verk fortsett kan leve etter ti år.
– Jeg tror vi har et behov å forsøke å forklare allting. Jeg også. Og det er veldig tydelig hva Cacti handler om. Nå har jeg en periode hvor jeg vil skape mindre forklarende verk. Ting man ikke riktig vet hva er, men kanskje kan forstå likevel. Det er det som er så heftig med kunst, når man kan forstå noe uten ord.
En verdenspremiere tyngre enn 100 kilo
Covid-19-pandemien utfordrer scenekunsten spesielt, fordi skuespillere, dansere og sangere er vant til å utøve kunsten sin foran et stort publikum, i nærkontakt med hverandre. Fra og med 15. juni ble regelen om én meters avstand på scenen opphevet, mens grensa for antall publikummere ble satt til 200. Skjerpet smittevern fører til at det produseres mindre publikumsmateriell. I Operaen lages det for eksempel ikke forestillingsprogrammer, men for at kommunikasjonsavdelingen fremdeles kan gi publikum interessant innhold, tas andre kanaler i bruk. Mitt intervju med danser Gakuro Matsui ble i september publisert på operaen.no og i kortversjon som story på Instagram – begge med bilder av DNO&Bs scenekunstfotograf Erik Berg. Under utdrag fra storyen følger et utdrag av teksten:
(Utdrag): Nasjonalballetens solist Gakuro Matsui har i mange år danset det meste – prinser, moderne hovedroller og nyskapende taleroller. Men så sliten som han blir av Alan Lucien Øyens verdenspremiere Gomennasai, har han aldri blitt før.
– Etterpå er jeg helt død! Det føles som jeg vil kaste opp, det er så hardt, sier Gakuro og ler. – Det er nesten synd at det ikke synes. Men å danse Gomennasai er tyngre enn å løfte 100 kilo. Etterpå ligger vi bak scenen og hiver etter pusten, begge to.
Med seg på scenen har han solist Douwe Dekkers. Også han er vant til å løfte prinsesser eller danse moderne hovedroller. Nå gjør de noe helt annet: De gjentar og gjentar ørsmå bevegelser – i det som nesten føles som det uendelige.
Sta sang, synkronisert dans
Huskoreograf Alan Lucien Øyen har valgt å skape dans til pianostykket Canto Ostinato. Tittelen kan ordrett oversettes med ‘sta sang’. Innenfor musikk er ’ostinato’ også en betegnelse på en musikalsk figur – en melodi eller rytme – som gjentas mange ganger, og her er det altså en liten strofe.
Samtidig gjentar danserne en bevegelse på scenen. Bevegelsen skaper en reaksjon hos den andre, og så gjentar og gjentar de kombinasjonen – til den plutselig endrer seg. Nesten som om det skjer en mutasjon.
– Det er en følelsesmessig utfordring med alle repetisjonene, forteller Gakuro. – Vi gjentar ting så mange ganger at vi er som døde allerede etter tre minutter, men så varer stykket i over ti!
– Dere må følge hverandre nært?
– Vi må være synkronisert. Nesten som én kropp. Hvis en faller ut, kan man se det. Da må vi prøve å finne tilbake til hvor vi er.
– Det å være helt synkronisert med en annen danser, er det noe ballettdansere er vant til?
– Nei, jeg tror det er første gang at jeg har vært synkronisert med noen i et så langt stykke. Vanligvis er man synkronisert med partneren sin i en duett, men ikke gjennom et helt verk. (…)
Nyter å være i Alan Lucien Øyens særegne univers igjen
Alan Lucien Øyens scenekunst setter meg alltid i en helt spesiell stemning, og allerede etter 20 minutter av en prøve i august, var jeg inni hans univers igjen – nærmere bestemt i The Hamlet Complex Redux, som 4. september har premiere på Hovedscenen.
Alan er en av Norges mest særegne scenekunstnere, og igjen har jeg fått gleden av å intervjue ham. Jeg koste med også med å skrive pressemeldingen!
Idet høsten startet opp i august, videointervjuet jeg også Norges nye operasjef, Randi Stene, og ballettsjef Ingrid Lorentzen – om covid-19-situasjonen, deres planer og tanker om framtida.
Høsten 2020 er jeg tilbake i frilanstilværelsen – fremdeles med en tilknytning til Den Norske Opera & Ballett, og spesielt Nasjonalballetten, men samtidig med rom til egen skriving. Nå blir det noveller!
Ibsens umulige forhold
Når Nasjonalballettens solister Melissa Hough og Silas Henriksen danser mor og sønn Alving i Nasjonalballettens oppsetning av Ibsens Gengangere, er det et forhold preget av kjærlighet og hemmeligheter, deriblant en som ikke tåler dagens lys. Jeg har intervjuet de markante solistene om to roller som de har arvet etter andre, men gjort til sine egne.
“Det første møtet viser noen sekunders lykke før alt begynner å krakelere. Dramaet i Gengangere er alle hemmelighetene, men stykket viser også sinnet man kan kjenne overfor sine nærmeste, og hvordan man gang på gang kan gå på den samme smellen. Det er kanskje prisen man betaler for å ha et nært forhold til noen?”
“Som forelder vil man at barna skal klare seg, være selvstendige og ha det bra. Fru Alving har forsøkt å ta de riktige valgene for sønnen sin, og da han kommer hjem som en tilsynelatende vellykket kunstner, blir hun stolt. Det er som om hun sier: «Se! Han er min sønn! Det var hardt å sende ham vekk, men riktig!» Så raser alt sammen.”
Fra september til jul bruker de all sin tid på å gi andre mennesker julestemning. Hva tenker en pepperkake, en mus og en festpyntet jente og gutt om å danse i Nøtteknekkeren?
På sidescenen i Operaen, blant kulisser fra Nasjonalballettens juletradisjon, snakket jeg med fire unge dansere fra Ballettskolen om hvordan det er å danse i Nøtteknekkeren. Sånn ble langversjonen i programmet. Og kortversjonen? “Gøy!” “Hva er det som er gøy?” “Alt!”
Jane Eyre og Hunder
Nationaltheatret har lansert teatervåren! Til programmet har jeg intervjuet regissør Eline Arbo om selveste Jane Eyre (ah!), og Vibeke Tandberg om det absurde, treffende stykket Hunder, som er hennes debut som dramatiker. Gleder meg til teatervår!
“Ofte er hovedpersonene i mine forestillinger unge mennesker med en følelse av utenforskap, som har et brennende ønske om å endre verden. På den måten kan man si at de snakker til et yngre publikum. Samtidig opplever jeg at dette er tema som appellerer til folk i alle aldre – vi ser jo at romaner, serier og filmer for ungdom er like populære hos de eldre som hos de yngre. En nostalgisk lengsel etter en tid hvor alt virket mulig, og verden lå for våre føtter er vel noe vi alltid higer etter – som kanskje også forklarer denne romanens popularitet i utgangspunktet.”
“Å bli forelder er en livslang forpliktelse. Plutselig ser du alle fasene du skal gjennom. Du tror at du kan vende tilbake til deg selv på et tidspunkt, men du får aldri frihet til å kunne dyrke deg selv uhemmet igjen, du vil alltid ha en distraksjon der, og det er barna dine.”