Tusen takk til alle som kom på Halvbroren onsdag kveld og deltok i feiringen av Hele verden skal elske oss og Agnars roman Dragen!
Spesielt takknemlig er jeg for at Burcu Sahin kom og leste fra sin sylskarpe diktsamling Blodbok, utgitt i Sverige i høst.
Sahin debuterte i 2018 med diktsamlingen Broderier, som hun fikk den svenske debutantprisen Katapultpriset for. Hun har undervist ved Biskops-Arnös forfatterlinje, der hun selv har studert, før hun i fjor ble hun kapret av Voksenåsen i Oslo.
I Blodbok graver hun i vår rasistiske fortid – for bedre å forstå vår rasistiske nåtid.
Dagens Nyheter kalte diktsamlingen «en veldig vakker og trist bok i sitt beherskede raseri»,[1] mens Aftonbladet roste Burcu for sitt «poetiske mot» til å «nærme seg rasismens historie».
Lykkelig er jeg også for at Maria Orieta spilte for oss: ønskenumrene «Champions» (med en av de fineste sangtekstene jeg vet om), «Over and Over» og den herlige «Winter is Gone», med instant-California-vibber!
Maria slapp nettopp albumet June Gloom, som er det femte soloalbumet hennes.
Og så er det Agnar Lirhus, da.
Agnar fortalte om bakgrunnen for sin viktige roman Dragen, om rus, klasse og overskridelse, og leste så sterkt om hvordan hovedpersonene strever med å holde seg flytende i spenningen mellom den deilige, dragende rusen og det forutsigbare familielivet.
Selv leste jeg fra novellene «Mennesker det lyser av» og «Klostergata den våren», som på mange måter danner to ytterpunkter i Hele verden skal elske oss.
Stemningen var høy og blomstene mange, og jeg sitter overvelda tilbake. Tusen hjertelig takk!
Burcu leser igjen på Deichman Grünerløkka onsdag 22. februar, og Maria spiller på Kruttverket 22. april.
Dragen og Hele verden skal elske oss kan kjøpes i de fleste bokhandler med respekt for seg selv.
[1] eller på svensk: «en mycket vacker och sorgsen bok i sitt återhållna ursinne».